26.siječnja 2016.godine

Sezona 2015.

Sezona treniranja i natjecanja 2015. počela je već uobičajeno, uparivanje 01.02. i prvi treninzi s mladima čim su pristigli, seniori nešto kasnije.

U 2015. turnir HKP-a se održavao u Pitomači i svi prvi treninzi bile su pripreme prije svega za taj turnir a plan je bio ići negdje vani ovisno o vremenu i naravno mogućnostima, pa kako bude.
Od ptica tu je već bilo standardno Sisački sa većim učešćem srebrno srcastih, zatim Birminghami kojih sam imao 3 para i 3 para Zagrebačkih od kojih sam imao velika očekivanja, nakon što sam u 2014. dobio prvog zagrebačkog koji vrti.

Prijatelji na okupu, Baja, Jurgen, ja, Musa, Gerber i Ganz

U međuvremenu klub je održao godišnju skupštinu i odrađeni su prvi HS letovi i prva druženja kojih sam se i ja zaželio kao i ostali dečki.

19. i 20.06.2015. održan je i naš HKP turnir u Pitomači, gdje sam ponio tri ekipe.
Odmah prvog dana u popodnevnim satima, po slabijoj kiši i vjetru sam pustio ekipu zagrebačkih koja se sastojala od 3 crna goluba, ali u kojoj je samo jedan vrtio jedinice. Druga dva su bili samo pratnja kako bi se zadovoljio pravilnik o tri goluba u ekipi.
Pustio sam ih da lete 10 min, jer sam se bojao vjetra da ih ne odnese predaleko i ženka u ekipi koja je vrtila, okrenula se 13 puta za 10 min. Skromno ali sam ipak bio zadovoljan da sam mogao ostalima pokazati zagrebačkog u zraku kako vrti.

Ekipa Zagrebačkih koja je ostvarila i prve bodove.

Kasnije tijekom godine sam dobio još dva primjerka koji vrte, dakle ukupno tri, dva mužjaka i jednu ženku. S tim da jedan golub radi i dvojke. Sada su svi u matici i u 2016. ćemo dobiti njihov pomladak, nadam se prevrtače. Sa BR ekipom napravio sam 53 boda a sa sisačkim 132 boda. U klasi roltimmler bila je jaka konkurencija a sa BR nažalost bili smo samo Stevan Dozet i ja. U biti, ekipe sisačkih i BR su tada dale onoliko koliko su i mogle i ja sam bio zadovoljan. Cijeli turnir prošao je vrlo lijepo. Domaćini Sale, Marijan i Dalibor su se pobrinuli da sve bude dobro organizirano a tradicionalno petak na večer je bila velika fešta uz harmoniku i pjesmu.

Nakon našeg turnira, nastavio sam sa treninzima i održano je nekoliko HS letova. Kako sam i mislio, nisam uspio otići nigdje na turnir zbog obveza oko pčela, posla i slično.
Ipak, pošto je turnir u Češkoj bio nešto kasnije, konac osmog  početak devetog mjeseca odlučio sam se zaputiti tamo, tim više jer nisam nikad bio u Češkoj. I tako smo Pero, Baja i ja krenuli za Švihov, mali mjesto blizu Plzena. Samo putovanje uz Baju i Peru je bilo sve samo ne dosadno. Uz razgovor , šalu i golubarenje brzo smo prevalili oko 900- tinjak km. Uz nas HKP su na turniru predstavljali Marijan, Sale i Dalibor, tako da nas je bilo čak šest iz HKP-a na tom turniru.

Kako je turnir bio jako velik, trajao je tri dana, bila je to prilika porazgovarati s prijateljima koje nisam vidio godinu dana, Musom, Hainzom, Ganzom, Jurgenom…..  

Dan je bio lijep, malo ipak prevruć, mene osobno najviše je smetalo događanja u zraku, odnosno bilo je puno jedrilica i koje kakvih letjelica, bilo je za nadati se da ih neće biti kada ja budem na letilištu.

Ovaj puta nosio sam ekipe sisačkih i BR. U ekipi sisačkih sam imao staru provjerenu ženku plavo srcastu iz 2014, kako je ja zovem „Ljeva“, mladu ženku iz 2015. srebrno srcastu  ili „53-ojku“i treći golub je bio crno srcasti, također mlada ženka. Ta ptice je odmah čim je provrtila pokazivala strašnu gustoću u letu. Ali, petnaest dana prije turnira sam imao HS let i ta crna ženka mi je doslovce počela rolati i to kao pravi BR, rola po 10-ak metara, rezultat toga je bio da je nakon petnaest minuta završila na podu. Pokušao sam sutra dan s njom letjeti, ali opet je bilo isto. Poslije toga spremio sam je digavši ruke od nje. Falio mi je taj treći golub za ekipu te sam na nagovor prijatelja Gige ipak izvukao crnu padačicu i poneo je u Češku. Kada sam pustio ekipu sisačkih za divno čudo crna padačica je izdržala oko 15 minuta leta ali nije radila role, nego okrete 2-3 kruga, no vrlo gusto. Nije imala snage jer nije bila trenirana 15 dana pa je na kraju sletjela na obližnje drvo koje joj se jednostavno samo ponudilo u trenu izlaska iz role, tako da sam ostatak leta letio s dvije ptice. Po isteku pola sata rezultat je bio 203 boda, do sada najveći rezultat s sisačkim ikad napravljen. Pošto je ostalo još pola sata da se uvedu ptice u kavez kako bi se priznao rezultat trebalo je i crnu padačicu uvesti. No ona je ostala na drvetu, preplašena zbog nove okoline, iscrpljena zbog jako puno bodova a bez treninga i to je postalo problem. Uz moje silno dropiranje ona se jednostavno nije htjela dignuti. I kad sam mislio da je gotovo da će mi rezultat propasti, prijatelj Musa Čelik, Turčin koji živi u Francuskoj i legenda ovog sporta se popeo na to drvo koje je bilo jako visoko, prodrmao je granu ispod ptice i crna je uzletjela, došla na kavez i time je bio ispunjen uvjet. Naravno bio sam presretan, ptica moja je bila tu a i rezultat se priznao.  S tim rezultatom od 203 boda sam bio i Europski prvak na PLK u Roltimmler klasi za 2015. godinu. U znak zahvalnosti crnu padačicu sam poklonio Musi i ona je otišla za Tursku. S BR sam napravio rezultat od 74 boda,to je bilo dovoljno za treće mjesto ukupno za sezonu 2015. u konkurenciji 15 natjecatelja iz cijele europe.

Musa Čelik, ja i „Crna padačica“

Sve u svemu u 2015. godini sam dobio novih ZG prevrtača koji vrte, dobio sam novu liniju sisačkih u srebrno i crno srcastoj boji koji su izvanredni prevrtači, a sa birmingham rollerima sam napravio značajan pomak u rezultatu, te s ukupnim trećim mjestom sa BR sam vrlo zadovoljan.

Ekipa HKP-a u Češkoj

Lijepa i zanimljiva sezona, lijepih druženja, rezultata i zadovoljstvo uživanja uz moje Sisakere, Zagrepčance i Birme.


01.siječnja 2015.godine

Sezona 2014.

Prvi treninzi u 2014. su počeli već koncem ožujka sa mladim golubovima. Pošto sam golubove upario 01.02.2014. valjalo je rano krenuti sa prvim sunčanjima.

Sa seniorima sam prve treninge imao kasnije , to je lagano uletavanje i bilo mi je bitno da su golubovi u trenažnom procesu do pravih ozbiljnijih treninga i priprema za PLK turnir HKP-a.

Kako se turnir u 2014. održavao u Vinkovcima uz trening imao sam i obvezu prema organizaciji turnira.

Moji sisakeri

Turnir je održan 20. i 21.06. 2014. na livadi pokraj salaša „Lamut“ u Mirkovcima.
Za sam turnir imao sam pripremljene ekipe sisačkih, BR i Takli.

Sisačke sam imao zaista dobro istrenirane i spremne za veliki rezultat. No međutim desilo mi se nešto po prvi puta i prvi puta da sam uopće vidio tako nešto kod sisačkog prevrtača.
Naime plavo/srcasta ženka mi je zarolala sa nekih 100-ak metara i nažalost nije zakočila nego je nastavila padati do zemlje. Bila je 17. minuta leta, te sam ostalih 13 minuta letio s  dva goluba.
Na svu sreću „Natu“ kako od milja zovem tu ženku prijatelji iz kluba uspjeli su pronaći u travi, bio sam jako sretan jer je bila živa i zdrava i tako je završila u matici.
Nakon što sam spustio preostala dva sisačka brojač bodova je pokazivao 135 bodova, no slijedila je diskvalifikacija po pravilima EFU te sam ostao bez bodova, bio bi to izvrstan rezultat.

Nakon sisačkih letjeli su BR, oni su napravili 42 boda što i nije bilo tako loše jer sam sa BR ipak u začetku i letim s onim što imam i što rola, još je daleko od nekog velikog izbora BR letača.
Poslije BR letjele su i takle, one su napravile 284 boda. To je ujedno i bio zadnji let s taklama, jer sam se odlučio maknuti tu pasminu kako bih imao više vremena posvetiti se ZG prevrtačima.Većina Takli završila je kod Zlatka Barića a i kod ostalih članova završio je po koji primjerak.
Valja napomenuti i da je ovo bio do sada najveći turnir HK-a, održano je 39 letova te smo imali i po prvi puta natjecatelje iz Češke i Slovačke.

Ja i Marijan se opuštamo

Poslije našeg turnira krenula je priprema za odlazak u Njemačku. Želja mi je bila sudjelovati na  najvećem PLK turnira u europi a to je svakako onaj u Njemačkoj koji traje puna tri dana i na koji dolaze natjecatelji iz cijele europe.
I tako 15.07. smo ja i Petar Brlošić sa mojim 12 godina starim Peugeotom, dupke punim, krenuli put Rodelssea. Cijelim putem imali smo brigu hoće li auto izdržati, tako da smo bili po malo napeti. No uz Božju pomoć i moju molitvu, uspjeli smo stići bez problema.
Plan je bio prvo naići kod uzgajatelja Brodskih prevrtača i prijatelja Mladena Gajeka. Tako smo 15.07. ja i Perica u večernjim satima bili kod Mlađe u Einstingenu gdje se već krčkao roštilj. 
Kod Mladena smo proveli dva prekrasna dana. Uz golubarenje s Mladenom obišli smo i uzgajatelja Brodskih Waltera Molenkopfa, Mladen nas je poveo i u obilazak Reutlingena a stigli smo čak i odigrati jednu nogometnu utakmicu. Hvala Mladenu na svemu, ti dani će mi ostati zauvijek u lijepom sjećanju.

Obilazak Reutlingena

17.07. rano u jutro u 05,00 smo krenuli put Rodelseea a već popodne letili s našim pticama, moji sisački (101)  i BR (40) su odletjeli solidne rezultate a Pero je napravio izvrsne rezultate s galatskim (112) i brodskim (373), te bio prvi u obje klase.
Nakon leta u četvrtak, ostalo nam je samo da guštamo na ovakvom velikom događaju, upoznali smo sve velike natjecatelje koje smo vidjeli samo na slikama. Posebna priča je bila u petak na večer gdje smo se lijepo zabavljali u društvu sa Ivicom Jakesević, Hamdom, Stevanom, Borom, Andrejom …. 

Moj i Perin šator

Po polasku kući ostalo je zadovoljstvo sudjelovanja na jednom ovako velikom turniru, održano je, ako se ne varam 63 leta. Po prvi puta na turniru u Njemačkoj bili su i predstavnici HKP-a i Hrvatske.

Na kraju turnira sa prijateljima

Iako nije bilo u planu i opet sa svojim suputnikom Perom, krajem 08. mjeseca uputili smo se i u Slovačku na turnir kod naših prijatelja Andreja, Jozefa i ostalih iz KAH CS-a. Uz nas na turniru su bili i članovi HKP-a Sale, Marijan i Dalibor, tako da je naša delegacija brojila 5 članova.
Velika prednost je bila blizina i ulazak RH u EU tako da nije bilo potrebno puno papira a samim time bilo je i puno jeftinije.

PLK turnir Slovačka

U odličnim uvjetima za let i sisački i BR su odletjeli solidne rezultate. Ostali naši članovi su također ostvarili dobre do odlične rezultate i po završetku svi smo bili zadovoljni. Ni jedan golub nije bio izgubljen a ostvareno je i dobrih rezultata, svakako najveće zadovoljstvo je bilo opet se naći s prijateljima Stevanom, Andrejom i ostalima i na ovakav lijep način zaključiti natjecateljsku PLK sezonu.

Predstavnici HKP-a u Slovačkoj


Osobno sam zadovoljan sezonom, uz naš PLK turnir, posjetio sam još dva međunarodna turnira, ostvario sam do sada najbolji svoj rezultat sa sisačkim od 172 boda, podigao sam kvalitetu matice, pogotovo kod Birmingham rollera, te dobio solidnu ekipu za slijedeću sezonu.
Prvi puta sam s BR imao i neki zapažen rezultat a konačno sam dobio i jednog zagrebačkog prevrtača koji vrti i to 2-3 kruga.

Hvala svima i lijep pozdrav.

Sezona 2013.

Sezona 2013. počela je uobičajeno, proljetnim sunčanjem mladih ptica. Prvi puta sam golubove upario već 01. veljače, do sada najranije.
Bojao sam se zime, ali u novoj zidanoj golubani uz dvije sijalice od 250 W uspio sam bez posljedica proći par dana i noći kada je temperatura bila ispod nule.

Tempo rada je bio već uobičajen uz sunčanje mladih, postepeno uvođenje starih golubova u treninge i pripreme za prvi turnir u godini, a to je naš turnir HKP-a koji se ove godine održao u Pitomači, točnije u mjestu Otrovanec gdje je domaćin bio Sale.

2. turnir HKP-a

Na lijepoj livadi u sklopu restorana u Otrovanecu održan je turnir, na turniru sam nastupio sa sisačkima, taklama i ekipom zagrebačkih koji su dobro letjeli i nasjedali, ali nisu vrtili. Ekipa zagrebačkih je bez problema letjela 30 minuta, ali bez okreta. Sa sisačkim sam ostvario 81 bod, sa taklama 194 boda, BR još nisu bili spremni za natjecanje. Sam turnir je bio odlično organiziran i bilo je zaista lijepo biti dio njega. Kako je to prvi turnir u sezoni svi se poželimo tih prvih dešavanja i natjecanja, pa tako i ja. Uz članove HKP-a na turniru su još bili i natjecatelji SKP-a i RKS-a.

Stjepan, Vule i ja

Poslije našeg turnira, po dogovoru unutar kluba, za Novi Sad na turnir RKS-a išli smo ja, Stipo Martinović i Baja.
Na „Salašu 137“ po lijepom vremenu i u prekrasnom vojvođanskom ambijentu nastupio sam s sisačkim i taklama. Jedino što je malo ometalo remetilo let je bio vjetar koji je na trenutke bio poprilično jak, kao takav nije odgovarao za brodske i takle, ali moji sisačkim je pogodovao i stalno ih tjerao na role. Pa sam tako sa sisakerima napravio izvrsnih 109 bodova a i sa taklama je bio dobar rezultat, no na žalost jedna se takla izgubila, tako da mi se oduzela 1/3 bodova.

Novi Sad

No više od bodova bila je žal za crvenom fako taklom koja je bila najbolja u ekipi, no malo se zaigrala i odlutala. Uz domaćine i Stipu i Baju dan je protekao u lijepom raspoloženju. Sve se završilo sa lijepom večerom u ambijentu salaša. Odmah poslije večere krenulo se kući, no kako smo zakasnili kod našeg veterinara na granici, noć smo proveli u autu na benzinskoj postaji kod granice.
Poslije turnira u Novom Sadu značajniji događaj je bio klupski turnir HKP-a koji se održao u Piškorevcima, gdje nam je domaćin bio Pero.Bilo je to jedno izvrsno završno druženje uz PLK.

Urkunde, FK i HS 2013, sisaker roller

Na kraju natjecateljske sezone sam uspio sa sisačkim biti prvi u EFU i na kavezu i na kućnom pragu sa 109 i 112 bodova. To mi je svakako najdraže postignuće do sada, dupla kruna sa „mojom pasminom“.

Živjeli!


09.ožujka 2013.godine

Evo iza mene je uzgojna i natjecateljska sezona 2012.

Početkom nove 2013. treba podvući crtu i napraviti nekakav rezime. U uzgojnu 2012. ušao sam sa oko 20 pari golubova i to Sisački, Brodski, OR, Takle, DU i BR u novom golubarniku.

golubarnik

Novi golubarnik

Kako je uzgojna sezona bila vrlo dobra, uz stare istrenirane golubove nakupilo se tijekom sezone i 70-ak mladih golubova na treningu.
Rezultat toga bio je da trening svakodnevno traje po 2 sata, nekada i više.
S obzirom da je to za mene previše vremena, odlučio sam smanjiti broj pasmina na treningu te sam OR poklonio prijatelju Stjepanu Bosančiću, a Duneci su otišli prijateljima Tihomilu Mrkši i Igoru Martinović.

Početak 2012. godine bio je obilježen i odlaskom u Njemačku na EFU skupštinu gdje sam zajedno s Petrom Brlošić predstavljao HKP i gdje je naš klub primljen na probni period od 2 godine u EFU (europsku uniju prevrtača).

EFU skupština

Već u 5. mjesecu imali smo i prve HS (kućni prag) letove.
Prvo HS natjecanje obilježio je i napad jastreba na moju ekipu Takli gdje sam ostao bez jedne žute fako takle.
Moram napomenuti da sam u 2012. godini pretrpio gubitak od 12 golubova kao posljedicu napada jastreba i sokola.

Ranjeni Sisački

Svakako glavni događaj u 2012. godini je bio 1. PLK turnir golubova umjetničkog leta HKP-a koji je održan u 06. mjesecu u Vinkovcima. Domaćini smo bili Stjepan, Pero, Stipo i ja. 
Na tom prazniku golubarstva bilo je održano oko 33 leta i turnir je trajao 2 dana. Osobno sam imao zadovoljstvo i čast ugostiti članove SKP-a na čelu s gospodinom Stevanom Dozetom koji su bili smješteni u mojoj obiteljskoj kući. Tijekom ta dva dana, na trenutke u mome dvorištu bilo je i po 30-ak golubara.
Doslovno sam uživao, uz sve obaveze koje sam sa zadovoljstvom izvršavao, sve drugo je bilo čisto golubarenje, druženje, razmjena iskustava, zabava i priča. Tom prilikom dobio sam na poklon i par BR od gosp. Stevana.

Vinkovci, 22.06.2012.

 

BR - poklon od Stevana Dozeta

Također na tom turniru sam ostvario i zapažene rezultate s Brodskim (235 bodova ) i Sisačkim (68 bodova).
Nažalost nisam imao spremne ekipe Takli i BR zbog grabljivica, posebno su se bile okomile na Takle, tako da sam ostao bez četiri Takle koje su bile spremne za turnir.

Poslije turnira dalje se nastavilo trenirati, ali u smanjenom obimu i intenzitetu.
Ptice koje do tada nisu zadovoljile pomalo sam skidao s PLK.

I tako sve do odlaska na PLK turnir SKP-a u Vršac u 08. mjesecu.
Boravak na turniru u Vršcu je bio kao i uvijek do sada, jedno zaista prelijepo iskustvo, golubarski događaj prve klase. Na tom turniru sam veliki broj letova odradio i kao sudac a istodobno sam počeo stažirati za suca OR i GR.
Na turniru sam nastupio s Brodskima (430 bodova), Sisačkima (52 boda) i Taklama (106 bodova).
Rezultat od 430 bodova s Brodskim prevrtačem mi je osigurao i titulu Prvaka europe na PLK za 2012. godinu u Purzler klasi.

efu

Efu diploma za osvojeno prvo mjesto u Purzler klasi


Sa Taklama sam zauzeo  2. mjesto a sa Sisačkima 3. mjesto. Ovako dobar plasman omogućilo mi je i to što sam imao sreće te sam letio rano ujutro, prije nego je zapuhao jak vjetar, koji je poslije pravio velike poteškoće ostalim natjecateljima.

Inače, ekipa Brodskih se sastojala od 3 mlada goluba od 2012. godine.
Svakako moram istaknuti goluba «Pepeljka», broj prstena HR E 700/12, koji je bio glavni motor ekipe i vođa. Kompletnu letačku sezonu proveo je u zraku, preživio dva napada grabljivica i kompletan mitar je proveo u zraku, a da je u svakom trenu mogao odletjeli 20-30 minuta leta i za to vrijeme najgušće vrtiti.

Zadnje natjecanje prije matice za Brodskog HR E 700/12

Isti golub je odmah po završetku sezone završio u zasluženoj mirovini, odnosno u matici.
Također u ekipi Sisačkih prevrtača sam imao golubicu HR E 757/12  koju krasi lijepa dužina leta i koja ne rijetko okrene i po 4-5 krugova.
Također i ona je završila u matici.
Od 70-ak provjerenih golubova u 2012.,  samo «Pepeljko» i Sisački 757/12 su svojim izvanrednim sportskim karakteristikama zaslužili ulazak u maticu i nadam se lijepim potomcima od istih.

Po završetku turnira održao sam još jedan HS let i nastupio na Klupskom turniru HKP-a u Pitomači.
Odmah potom završio sam trening sezonu. Golubovi su raspareni u 7. mjesecu.
Na osnovu rezultata treninga neki su parovi «izletjeli» iz matice , a neki su dobili priliku.
Tako sam se pojačao s ženkom žutom Taklom , poklon gosp. Kirice iz Vršca.
Također sam od gosp. Stevana nabavio golubicu Taklu crvenih bindi čija je sestra letjela na turniru HKP-a i imala zadivljujuću gustoću.
Od gosp. Muharema Omića sam dobio na poklon plavo - srcastog Sisačkog, također od Baje sam dobio na poklon jednu ženku BR koja mi je zapela za oko na HS letu kod njega.
Od prijatelja Saleta sam dobio dva Sisačka prevrtača, jedan je sin od Saletove «kamikaze» i jednu žuto srcastu ženku. Mario Mihalić mi je također poklonio mužjaka srebrno - srcastog čiju sestru već imam u matici i od koje sam dobio vrlo dobre prevrtače.
Inače, taj srebrno - srcasti mužjak je dobio za «djevojku» moju staru golubicu koja je letjela na tri PLK turnira, broj prstena HR  602/10 i od toga para očekujem mnogo.

I zadnje na čemu sam radio, je pokušaj nabave Zagrebačkog prevrtača koji vrti, odnosno koji je zadržao to svojstvo.
Tako da sam od gospodina Stjepana Babića nabavio dva para ZG prevrtača koji su po svjedočenju istog, zadržali svojstvo prevrtanja.
Zajedno s prijateljima iz kluba i uz nesebičnu pomoć gospodina Milana Desančića, nabavljeno je desetak pari ZG prevrtača čije ćemo mlade početi trenirati na PLK.
Ako bi se to pokazalo dobrim, odnosno ako bi bilo dosta jedinki koje vrte, zajedno s prijateljima iz kluba pokušali bismo u narednim godinama uvesti ZG prevrtača u EFU.

Zagrebački prevrtač

Sve u svemu 2012. godina je bila zaista uspješna, kako na osobnom golubarskom planu, tako i na klupskom.
Naravno uz golubarenje i druženje kojeg je bilo dosta (nikad dovoljno), najznačajniji događaji su mi svakako organizacija i održavanje prvog PLK turnir HKP-a u Vinkovcima i odlazak na PLK turnir u Vršac.
Svakako sam zadovoljan i zbog ostvarenih rezultata s Brodskim prevrtačem u 2012. godini.

Svim golubarima dobre volje, želim uspješnu uzgojnu i natjecateljsku sezonu 2013.

Pozdrav od Zvoneta.

www.000webhost.com