Što reći o sebi, najteže je pričati o sebi i pri tome biti objektivan.

Ali, evo ukratko, rođen sam 01.06.1974. godine u mjestu Lipovac. Vrlo brzo obitelj seli u mjesto Komletinci , općina Vinkovci i tamo živim do 2008. godine.

U Komletincima završavam osnovno i srednjoškolsko obrazovanje i zasnivam obitelj.

Dakle oženjen sam i imam dvije curice i trenutno živim u Vinkovcima.

Naravno kao i većina golubara već u osnovnoj školi nabavljam prve golubove. To su bili naravno golubovi «divljaci», oni su se zadržavali po seoskim čardacima, šupama i strehama gdje bi obično gnijezda savijali na gredama i rogovima.

Sa 15-16 godine nabavljam prvi puta Slavonskog gačana, imao sam 3-4 para i uživao u njima. Međutim dolazi rat i golubovi nestaju kao i općenito golubarstvo u mom životu.

Kako rat prolazi i kako se situacija smiruje javlja se ponovo želja, te 1998. godine donosim 5 pari bijelih lepezana.

Lijepi golubovi ali naravno statični i vrlo brzo tražio sam nešto drugo, neki izazov.

2000. godine se odlučujem za prevrtače i Osijeku na pijaci kupujem prve primjerke Sisačkog prevrtača, naravno ti golubovi su bili van svakog standarda, ali tada sam jedino to mogao nabaviti. Odmah počinjem s treningom i tjeranjem s kućnog praga i radim prve selekcije po pitanju prevrtanja. Bilo je tu nekih 10-ak pari srcastih , svakakvih boja.

Kada dođem s posla, prvo što mi je bilo uz kavu pustiti moje sisačke i uživati.

S vremenom uz novu krv ,stvorio sam jato solidno po izgledu i prevrtanju.

Međutim život i sudbina prave svoje putove, te 2008 godine zajedno s svojom obitelji selim u Vinkovce. No što s golubovima, ptice ne mogu ostaviti u Komletincima, a u Vinkovcima nemam gdje odnijeti, odnosno držati. Tada nažalost te golubove dijelim na više strana. No izdržao sam bez golubova samo jednu godinu.

U jesen 2009. u dvorištu obiteljske kuće, pravim drvenu privremenu golubanu i uz pomoć Saše Miljanović kojeg tada upoznajem, nabavljam kompletnu novu maticu sisačkih od Željka Matijević iz Virovitice.

Bila je to matica naravno srcastih u svim bojama.

Kako je Sale krenuo s treniranjem sisačkih na PLK i kada sam to malo proučio, odmah me to zaintrigiralo. Sale mi daje knjigu «Golubovi umetničkog leta na letačkom kavezu» od Stevana Dozeta, koju sam pročitao u dahu i odluka je bila pala.

U proljeće 2010. godine uz svesrdnu pomoć Saleta počinjem i ja trenirati golubove na PLK. Prvi treninzi kreću, učim golubove istodobno učeći i sebe.

U 8. mjesecu 2010. zajedno s Saletom odlazim na prvi FK turnir u Vršac, Republika Srbija, gdje prvi puta netko iz RH nastupa na takvom jednom turniru predstavljajući ŠRKH (Športski roler klub hrvatske). Tamo ja i Sale letimo prvi puta i to naravno s Sisačkim prevrtačima. Saša postiže solidan rezultat, a ja dobivam 0 bodova. Zbog neiskustva u radu, a malo i zbog ne kvalitete tih sisačkih, ne uspijevam dignuti trojku u let (samo 3 minute), doduše i termometri su pokazivali u 13.00 sati vrelih 37º celzijusa.

No led je probijen, ulazim da tako kažem u «svijet» natjecatelja po EFU pravilniku, te svoj daljnji rad usmjeravam u cilju stvaranja kvalitetnih golubova na PLK.

Uz sisačke na PLK počinjem trenirati Broskog prevrtača, Birminghama i Takle.

U 04. mjesecu 2011. godine, uz već sada nerazdvojnog prijatelja Sašu Miljanović i još par istomišljenika, osnivamo specijalizirani klub uzgajatelja golubova umjetničkog leta «Hrvatski klub prevrtača-HKP». U sklopu kluba okupljamo istinske zaljubljenike u ovaj vid sporta i golubarenja, te sav daljnji rad promišljamo kroz djelovanje ovog kluba.

Zajedno s prijateljima iz HKP-a Sale, Stjepan i Pero s peharima osvojenim na FK turniru u Vršcu 2011.

U 2011. godini, sad već iskusniji kavezaš, s Brodskim prevrtačem (03.07.2011.) imam natjecanje s kućnog praga i ekipa brodskih mi pravi izuzetan rezultat od 336 bodova za 25 minuta leta.

Također u 8. mjesecu 2011. na FK turnir u Vršac odlazim zajedno s prijateljima iz kluba Saletom, Stjepanom Bosančić te Petrom Brlošić i nastupam s Sisačkim i Brodskim prevrtačem. Rezultat koji sam napravio s sisačkim iznosio je 27 bodova u 11 min. leta, a s brodskima pravim 155 bodova u 12. min. leta i s tim rezultatom zauzimam 2. mjesto na EFU listi za FK (flugkasten) natjecanja za 2011. godinu u Purcler klasi.

Važno je također napomenuti da sam u 2011. godine odradio stažiranja i položio za EFU suca za Purzler , Rolltimler, Takla i solo Takla klasu.

Naravno po povratku s turnira krećemo u nove akcije, uz treniranje 4 pasmine, znatiželja je jača te nabavljam još dvije, Prištinski dunek i Orijentalni roller, za probu J.

Matica se pojačava, što selekcijom, što nabavkom novih jedinki.

Tako da sada u matici imam 20-24 para golubova u 6 pasmina.

Pošto mi je kapacitet golubane ograničen, po svakoj pasmini ide 2-3 para. Osim naravno sisačkih kojih imam 10 pari i koji su mi ipak na prvom mjestu.

I sada nestrpljivo iščekujem kao vjerujem i većina drugih kavezaša početak proljeća i prve treninge na livadama.

Razlika je samo u tome što od sezone 2011. imam i 20 komada istreniranih golubova, različitih vrsta, dakle seniora koji se moraju ponovno potvrditi kako bi zadržali status u prvoj momčadi.

Još samo na kraju htio bih se zahvaliti gospodinu Stevanu Dozetu i članovima SKP-a koji su mi puno pomogli u radu s mojim ljubimcima na PLK.

S mojim ljubimcima u novoj golubani.

 

www.000webhost.com