Kada sam krenuo s treningom na PLK (2010. godine), prva pasmina koju sam trenirao je bila Sisački prevrtač, te iste godine sam zajedno s Sašom Miljanović nastupio na FK turniru u Vršcu. Rezultat je bio loš (0 bod, 3 min leta), ali led je bio probijen.

Odmah na godinu, dakle 2011. godine uz sisačke na PLK sam počeo trenirati Brodski prevrtač, Takla-Mardin i Birmingham roller.

Međutim ni jedna pasmina od gore navedenih me nije očarala kao što je Sisački prevrtač.

Taj golub, osim što je po meni sigurno jedna od najljepših pasmina na svijetu, svojim letom i karakterističnim okretanjem me jednostavno oduševio u zraku.

Nema ljepše slike nego vidjeti ekipu srcastih sisačkih kako radi akrobacije u zraku.

Sinkronizirani let Saletovih sisačkih

Zbog svega toga Sisački prevrtač se intenzivno nalazi u mojoj golubani od 2000. godine, kada sam prve nabavio na pijaci u Osijeku. Naravno, ne moram ni govoriti da su to bili primjerci van svakog standarda. Od tada, oni su moja okupacija u golubani i vrsta No.1.

Dugoročni cilj mi je imati maticu Sisačkih srcastih prevrtača koji će biti eksterijerno u standardu, ali koji će biti doslovno akrobate u zraku.

Ne sumnjam da ću u tome uspjeti, jedino ne znam koliko će vremena biti potrebno.

SISAČKI PREVRTAČ

Podrijetlo: Hrvatska, Sisak i okolica, gdje je uzgojen u 19. stoljeću.

Ukupni dojam: Nešto manjeg rasta, skladnih proporcija, dubokog stava, vrlo živahan golub s okruglom kapom koja završava s ružama.

Pasminska obilježja:

Glava: Okruglasta, s širokim čelom i okruglom, nešto odstoječom kapom koja završava s ružama (rozetama).

Oči: Biseraste kod jednobojnih; tamne kod bijelih i srcastih. Obočnice uske i blijede do svijetle boje mesa.

Kljun: Srednje dugačak, široko usađen, svijetle boje roga kod bijelih i srcastih, taman kod crnih, plavih i srebrnih jednobojnih. Fleka na vrhu kod srcastih dozvoljena. Nosne bradavice malo razvijene, glatke.

Vrat: Kratak, zbijen, grlo dobro zaokruženo.

Prsa: Široka, dobro zaokružena, blago isturena.

Leđa: Široka, s repom čine jednu ravninu, lagano padajuća.

Krila: Dobro razvijena, na repu nošena, kraj repa ne dosežu.

Rep: Zatvoren, dobro složen, nešto duži od krila, nastavlja liniju leđa.

Noge: Kratke, nisu pokrivene perima; Boja noktiju u skladu s bojom kljuna.

Perje: Dobro razvijeno i i čvrsto naliježe.

Obojenost:

Jednobojni u bijeloj, crnoj, tamnoj (dun), crvenoj, žutoj, srebrnoj, plavoj s crnim prugama i blijedoplavoj s tamnim prugama. Srcasti u crnoj, tamnoj (dun), srebrnoj, plavoj, blijedo plavoj, crvenoj i žutoj boji. Bijelo špicasti i tigrasti u svim navedenim bojama.

Boje i crtež:

Sve boje ravnomjerne, čiste i intenzivne. Kod srcastih su obojeni dijelovi simetrični i dobro ograničeni. Bijeli su: glava, partikla na prednjem dijelu vrata, trbuh, leđa i krila s izuzetkom ramenog perja; Crtež partikle je dužine kljuna prislonjenog uz vrat. Obojeni su: kapa, donje strane vrata, prsa, rameno perje (leđno srce) i rep s repnom dekom. Obojenom klinu i obojenom perju tura se teži. Bijelošpicasti su sa 7 do 10 bijelih letnih pera, ostalo perje je obojeno u istim navedenim bojama. Tigrasti su, po bijeloj temeljnoj boji, prošarani, po mogućnosti, ravnomjernim pojedinačnim obojenim perjem, u naprijed navedenim bojama; letna pera i rep su obojeni. 

Grube greške:

Grubo i predugačko tijelo; visok stav; usko čelo; špicasta i dugačka glava; predugačak i pretanak kljun; ispod repa nošena krila; nepravilna kapa; nedostatak rozeta; grub ili crveni obod oka; mat ili nečiste boje; jako pogrešan crtež kod srcastih. Kod bjelošpicastih: više od dva bijela letna pera razlike; obojeno pero između bijelih; više od 10 i manje od 7 bijelih letnih pera; Kod tigrastih: neravnomjeran i neujednačen crtež; bijelo perje u repu i letnim perima.

Ocjenjivanje:

Ukupni dojam – oblik i držanje tijela – glava – kapa i kljun – boja i crtež – boja očiju i oboda oka. Veličina prstena: 7

Akrobatske karakteristike:

Sisački prevrtač uz neosporno ljepotu kojom plijeni pozornost velikog broja uzgajatelja, po svojim osobinama ne spada u kategoriju vrhunskih letača, ali redovnim treningom se postiže solidan let i prekrasno prevrtanje karakteristično za tu rasu golubova.

Leti kružno, na manjim visinama, visina leta vrlo rijetko prelazi 200 metara.

Uslijed učestalog prevrtanja dolazi do brzog umaranja pa samim time se i skraćuje dužina leta. Pravilnim treningom i radom dobiva se prosječna dužina leta od 20-30 minuta.

Veliki problem u sportskom razvoju ove pasmine predstavlja, što veliki broj uzgajatelja već duže vrijeme ne pušta svoje golubove iz golubana, odnosno «ne tjeraju» na let, selekcija se vrši samo u pravcu eksterijera, što je dovelo do znatnog gubitka sportskih karakteristika pasmine.

Međutim, u novije vrijeme se pojavljuju uzgajatelji sisačkih prevrtača iz Hrvatske, koji se natječu s tom pasminom po EFU pravilniku, te vrše intenzivnu i plansku selekciju kako bi se dobile što kvalitetnije jedinke u sportskom pogledu.

Prvi u Hrvatskoj, koji je 2009. godine počeo trenirati sisačke prevrtače na PLK i intenzivno raditi na njihovim sportskim osobinama je Saša Miljanović iz Pitomače.

Već 2011. godine on s svojom ekipom sisačkih prevrtača osvaja 1. mjesto na EFU ljestvici s PLK za 2011. godinu u Roll-tummler klasi s osvojenih 65 bodova, a vrijeme leta je iznosilo 11 minuta. Ujedno je predsjednik i jedan od osnivača HKP-a.

Prevrtanje: jednostruko, dvostruko i višestruko (3 i više okreta).

Najpoželjnije prevrtanje je dvostruko ili trostruko.

Zbog upravo tih karakteristika prevrtanja, svrstan je u Roll-tümmler klasu po EFU pravilniku.

U Roll-tümmler klasi se boduju dvostruka prevrtanja i višestruka. Okret treba biti pravilan, preko leđa i naravno što brži.

Prije samog prevrtanja sisački prevrtač pravi uvod , malo ubrzani let i blago penjanje uz glasno lupanje krilima nakon kojeg slijedi prevrtanje. U početku treninga s mladim golubovima, kao prva najava prevrtanja golub sjeda na rep i pri tome propada. Nakon intenzivnih treninga i starosti goluba cca od 60-100 dana dolazi do prvog prevrtanja. Kroz daljnji rad, golub usavršava prevrtanje, okreti postaju čistiji i eksplozivniji te naravno počinju dvostruki i trostruki okretaji, odnosno prevrtanje.
Sisački prevrtač je vrsta koja je pogodna za rad na PLK, vrlo pametna , pitoma i dobre orijentacije.

Ekipa sisačkih Saše Miljanović, prvaci Europe u Rolltimler klasi na FK za 2011. godinu.

www.000webhost.com